VAPEPA

VAPEPA ?    – Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu!

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön muodostama vapaaehtoisten
auttajien verkosto ja on kaikille avointa toimintaa. Harvassa toiminnassa voit olla avuksi yhtä käytännönläheisellä tavalla.

Vapepaan kuulutaan aina jonkin jäsenjärjestön kautta. Ruuhi-Lapin Erämiehet Ry toimii Suomen Metsästäjäliiton kautta, ja kuuluu Toivakan hälytysryhmään. Liittymällä toimintaan pääset mukaan auttamaan, kun hälytys tulee ja apua tarvitaan! Kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan auttamaan.

Mukaan toimintaan!

Vapepa käyttää tekstiviestipohjaista OHTO-hälytysjärjestelmää, jolla hälytetään vapaaehtoiset tehtävälle. Vain OHTOon kirjautuneita ja hälytysryhmiin liitettyjä hälytysryhmäläisiä hälytetään tehtäville.

Jos siis haluat osaksi Ruuhi-Lapin Erämiehet RY:n Vapepa toimintaa, käy
luomassa profiili OHTO-järjestelmään. Ohjeet profiilin luomiseen löytyvät  täältä: -> LINKKI

tai PDF-tiedostona täältä -> PDF-tiedosto (214 kt)

Profiilin luomisen jälkeen, ilmoita halukkuutesi liittyä toimintaan seuran Vapepa yhteyshenkilöille. Heidän kauttaan sinut liitetään Toivakan hälytysryhmään, ja alat saada ilmoituksia tehtävistä.

Myös ennestään mukana olevat toimijat, päivittäkää tietonne, jotta tarpeen tullen viestit saadaan perille!

Ruuhi-Lapin Erämiehet Ry:n yhteyshenkilöt:

Marko Kilpeläinen
0503891762  –  Marko.t.kilpelainen@gmail.com

Sakari Miettinen
0400185811  –  sakari.miettinen@hotmail.com

Hälytys etsintään

Hälytyksen saapuessa, on ensiarvoisen tärkeää arvioida oma valmius ja kyky tehtävälle. Jos tunnet olevasi kykenevä lähtemään tehtävälle, niin henkisesti kuin fyysisestikin, vastaa OHTOn hälytysviestiin ohjeiden mukaan, ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.

Mukaan tehtävälle tarvitset säänmukaisen vaatetuksen, hyvät ja tukevat kengät, sekä etsintärepun. Reppuun kannattaa pakata taskulamppu, otsalamppu, varaparistoja, muistiinpanovälineet, ensiaputarvikkeet, etsintäliivi, sekä juotavaa ja eväitä niin, että pärjää omavaraisesti 2-4 tuntia maastossa.

Koulutus – kun osaa, niin uskaltaa

Vapepalaisena voit hankkia ja syventää osaamistasi erilaisten koulutusten ja harjoitusten avulla. Peruskurssit ovat hyvä paikka tutustua toimintaan ja
jatkokursseilla pääset syventämään osaamistasi.

Vapepan perustason kurssilta saat ne taidot, joita tarvitset toimiaksesi
vapaaehtoisena hälytysryhmässä. Etsintäkurssilla tutustut kadonneen ihmisen etsinnässä tarvittaviin etsintämenetelmiin, viestitoiminnan kurssilla opit käyttämään radiopuhelinta ja muita viestivälineitä ja ensihuollon peruskurssilla, perehdyt ihmisen auttamiseen onnettomuuden jälkeen. Vapepan peruskurssilla saat perustiedot siitä, mikä Vapepa on ja miten toimimme viranomaisten apuna.