VAPEPA

VAPEPA ?    – Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu!

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 52 järjestön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto ja on kaikille avointa toimintaa! Pääset mukaan hälytysryhmään osallistumalla jäsenjärjestöjen järjestämille eri toimintamuotojen peruskursseille tai ottamalla yhteyttä jäsenjärjestöön tai oman alueesi valmiuspäällikköön.

Vapepaan kuulutaan aina jonkin jäsenjärjestön kautta. Ruuhi-Lapin Erämiehet Ry kuuluu Suomen Metsästäjäliiton alaisuudessa MAASTOETSIJÄ ryhmään. Liittymällä hälytysryhmäämme pääset mukaan auttamaan kun hälytys tulee ja apua tarvitaan! Kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan auttamaan!

Myös ennestään mukana olevat toimijat, päivittäkää tietonne jotta tarpeen tullen viestit saadaan perille!

 

Ruuhi-Lapin Erämiehet Ry:n yhteyshenkilöt:

Sakari Miettinen
0400185811  –  sakari.miettinen@hotmail.com

Timo Pynnönen
0400142938  –  rapulanrapu@hotmail.com

PERUSKURSSI

Vapepan perustason kurssilta saat ne taidot, joita tarvitset toimiaksesi vapaaehtoisena hälytysryhmässä. Etsintäkurssilla tutustut kadonneen ihmisen etsinnässä tarvittaviin etsintämenetelmiin, viestitoiminnan kurssilla opit käyttämään radiopuhelinta ja muita viestivälineitä ja ensihuollon peruskurssilla, perehdyt ihmisen auttamiseen onnettomuuden jälkeen. Vapepan peruskurssilla saat perustiedot siitä, mikä Vapepa on ja miten toimimme viranomaisten apuna.

MAASTOETSIJÄ

Kun saan hälytyksen kadonneen etsintään, mietin ensimmäisenä, ovatko kaikki varusteet mukana. Minulla on aina etsintäreppu valmiina ovensuussa. Siinä on taskulamppu, otsalamppu, varaparistoja, ensiaputarvikkeet, etsintäliivi, pullollinen vettä ja eväspaketti niin, että varmasti pärjään muutaman tunnin maastossa ilman apua.

Paikan päällä järjestäydymme partioihin tai etsintäketjuun ja menemme maastoon hyvässä järjestyksessä. Etsintämenetelmiä on erilaisia ja meillä etsitään yleensä rivissä tai autopartiossa. Toisinaan etsimme myös kaupungin ydinkeskustassa. Silloin liikutaan pareittain, koska keskustan pääkadulla on turha kulkea pitkässä ketjussa.

Maastossa viivytään usein tunnista pariin tuntiin. Ketjun tai partion johtajan tehtävänä on tarkkailla, miltä ketju näyttää ja miten etsijät jaksavat. Jotta tarkkaavaisuus säilyy koko etsinnän ajan, pidämme silloin tällöin pieniä taukoja. Pimeässä etsiminen on toisenlaista, kun ei näe valokeilaa pidemmälle. Silloin liikumme niin hitaasti, että varmasti näemme kaiken tarvittavan.

Etsijän on hyvä olla järjestelmällinen. Kun etsitään, on tarkistettava joka puska, kanto ja kivi. Itse en ole koskaan osunut kadonneen kohdalle, mutta ajattelen, että tärkeintä ei ole se, kuka etsittävän löytää, vaan se, että hän löytyy. Jokainen etsijä on yhtä tärkeä.

Vaikka etsintätilanne on aina vakava ja maastossa kulkeminen ajoittain rankkaa, tunnelma etsintäpaikalla on aina lämmin. Muista vapaaehtoisista on tullut ajan myötä tuttuja. Tärkeintä on, että maastoetsijänä pystyn auttamaan toista ihmistä.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Keski-Suomi
c/o Suomen Punainen Risti
Ailakinkatu 5
Jyväskylä 40100
Finland