KARHUPORUKKA

 

TIEDOTTEET

  • Karhupalaveri seuroille ampumaradalla lauantaina 18.8 klo 18:00 alkaen…
  • Metsästäjäliiton karhunmetsästysohje : LINKKI (pdf)
  • Yhteisluvan karhulupapäätös: Lupapäätös_2018_Kangasniemi (pdf)

Karhupalaverista kommenttia:

 • Porukkajahdissa mukana pitää olla jonkun seuraavista metsästyksen johtajista: Mika Mäkelä, Risto Puttonen, Markus Laapotti tai Urpo Neuvonen.
 • Värillinen ”hirvivaatetus” ei pakollinen, mutta porukkajahdissa SUOSITELTAVA.
 • Hirven, kauriin ja peuranjälkeä on paljon, joten on suositeltavaa liinata karhunjälkeä jotta varmistetaan koiran kiinnostus karhun jäljelle, ettei koira päädy irtipäästyään suoraan esim hirvelle.
 • Jos koiran haukussa on karhu, tai saadaan esim riistakamera tai yleisöhavainto karhusta, ilmoitus heti metsästyksen johtajille (Mika, Risto Urpo), jotka organisoivat jahdin.
 • Metsässä on marjoja ja sieniä suht vähän, kaurapellot ovat todennäköisiä karhun vierailukohteita j oita kannattaa käydä tarkastamassa.
 • Huhtapuron, Kelan ja Ruuhimäen valtionmaat on vuokrattu karhuyhteisluvalle, ja toivakan karhuporukkaan kuuluvilla on oikeus etsiä karhua näiltä alueilta koiralla esmes vapaasta haustakin. Eli Teerisuossa voi olla muidenkin seurojen miehiä.
 • Lähtö karhumetsälle todennäköisesti tulee yllättäen ja nopeasti, puhelimet kannattaa olla ladattuina ja vehkeet katsottuna valmiiksi.
 • Hälytys voi tulla arkena, viikonloppuna, aamulla, illalla tai päivällä tms.
 • Alustavasti VHF-kanava 1
 • Janne ilmoittaa hälyistä tekstiviestillä Ruuhi-Lapin karhuporukalle.

Karhun pyynnistä muutama kommentti Mika Mäkelältä:

Jokaiseen pitäjään on käytössä yksi kaatolupa joita yritetään paikkakunnittain syyskuun loppuun asti. Tämän jälkeen mikä tahansa kaatamatta oleva yritetään saada toisen kunnan puolelta kaadettua. Ampumislupaa siirretään tapauskohtaisesti tilanteen niin vaatiessa.

Toivakassa jahdin vetäjinä toimivat :
– Mika Mäkelä 0405042374
– Risto Puttonen 0400640704

Toivakassa jahti suoritetaan yhdellä pyynnillä/tilanteella kerrallaan jolloin kunnan sisällä ei tulisi tarvetta jakaa ampumislupaa eri puolille. Lupa-alueeseen kuuluu myös ns.valtion maat eli Huhtapuron ja Ruuhimäen Metsähallituksen kappaleet Toivakan puolella rajaa.

Seurojen maanvuokra-asioiden hoitajat katsonevat että mahdollisimman laajat alueet ovat paperilla vuokrattuina tai erikseen sovittuina joko A) kaikelle riistalle B) petoeläimille C) suurpedoille D) karhulle.

Jahtiin tulee kutsua seurojen aktiivisimmille ja yhteyshenkilöille / puheenjohtajille Whatsapp-ryhmässä ja soittamalla. -Kutsuun ei tarvitse vastata jossei pääse mukaan. Viestiä voi levittää tarpeen mukaan seuroissa riittävästi. Whatsapp ryhmään pääsee mukaan ilmoittamalla Mika Mäkelälle tai pistämällä viestiä Janne Heimoselle.

Jahtiaika alkaa ensi maanantaina 20.8  ja jokainen havainto on tärkeä ilmoittaa jos ehkä mitattuna jälkenä suoraan Mika Mäkelälle. Jahtiaika päättyy keskiviikkona 31.10

Jahtiin osallistuvien ei tarvitse ilmoittautua haukutuslupaan niin kauan kuin kaikki kolme alueen lupaa on käytettyinä.  Toki näin voi tehdä vaikka heti. Haukutusluvan haltija Toivakan alueella on Urpo Rasinkangas / K-S Kennelpiiri

https://www.kennelpiiri.fi/keski-suomi/uutiset/karhunhaukutuslupa-0
(lupa tässä liitetiedostona)

Varsinaisen jahdin ylijohtajana toimii Urpo Neuvonen Kangasniemeltä 0400151693
Luvanhaltija on Markus Laapotti Hankasalmelta
Tiedottaminen meillä tapahtuvasta jahdista ja tilanteista menee WhatsApp -ryhmän kautta ja Mika Mäkelän toimesta suoraan heille.”

———————————————————————————————————–

Toivakka on liittynyt mukaan Kangasniemi – Hankasalmi  karhuyhteislupaan. Käytänteet ja kustannukset ovat vielä auki, mutta yhteisluvalle on myönnetty kolmen karhun kaatolupa. (kts. linkki:  Myönnetyt karhupoikkeusluvat alueittain.)

Karhunmetsästykseen 2018, voivat osallistua viimeistään kesäkokouspäivänä jahtivoudille ilmoittautuneet Ruuhi-Lapin erämiehet ry:n jäsenet, joilla on karhunmetsästykseen lainmukaiset aseet ja varusteet sekä ampumakokeet suoritettuna.

Ilmoittautuminen Jukka Laitiselle.